Türkiye’de MES Yazılım sistemleri

Mes yazılımları RBS Report
Mes yazılımları

MES Yazılımı faydaları

MES yazılımı (Manufacturing Execution Systems) kavramı, son yıllarda popüler olan sayısal fabrika kavramını sağlayan yapının temel taşıdır. ERP(Enterprise Resource Planning ) dediğimiz geniş kapsamda stok takibi, sipariş girişi, vb. birçok fonksiyonu içeren bir yazılımın, üretim hattından çıkan ürünlerin bilgilerine sahip olmaması geçmiş yıllarda en büyük eksiklikti. Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte PLC üreticileri, OPC server araçları ve paket MES çözümleriyle fabrika sahasında oluşan ERP için gerekli bilgiyi ERP sistemine aktarmasını sağlamışlardır.

OPC server araçları, sahada oluşan ERP sistemine gerekli bilgileri, yazılım dilleriyle işlenip veritabanına yazması için PLC denen cihazlarla bağlantıyı sağlamaktadır. Böylece o ürünün fabrika ortamında ne zaman üretildiği, üretildiği hattın harcadığı enerji, o hatta üretildiğinde hangi operatör kontrolünde olduğu veya arıza süreçlerinin takibi vb. birçok bilgiyi ERP sistemine aktarılacağı gibi, ERP’den gelen iş emirlerinin fabrikada bulunan makinalara gönderilmesi veya ürünün gelen siparişe göre makinanın çalışması değiştirilerek ürüne farklı özellikler verilmesi sağlanmaktadır. Örneğimizi günümüz otomobil fabrikalarından vermek, aslında konunun önemini anlamamızda yardımcı olacaktır.

Bir otomobil satış bayisi tarafından, müşterinin satın aldığı lüks otomobilin renk, aksesuar vb. özelliklerinin sipariş ekranına girilmesiyle birlikte hatta çalışan robotlara ve operatörlere bu bilgiler gönderilip, arabanın hattan müşterinin isteğine göre şekillendirilerek üretilmesi sağlanmaktadır. İşte siparişten, üretim hattına kadar geçen süreçte bütün yapının temel taşı MES dediğimiz özel yazılımlardır. Yine standart ürün imal eden bir fabrikanın ERP sistemine ne kadar ürünün üretilip stoğa girdiği bilgisini aktarması da, karşımıza başka bir örnek olarak çıkmaktadır.

MES YAZILIMI ÇÖZÜMLERİNDE, ÖZEL YAZILIM GELİŞTİRME VEYA PAKET ÇÖZÜMLERDEN HANGİSİNİN YAPINIZA UYGUN OLDUĞU ÖNEMLİDİR

Bu tarz örnekler değişik sektörler için değişik şekillerde karşımıza gelmektedir. MES çözümlerinde önemli olan, özel yazılım geliştirme veya paket çözümlerden hangisinin sizin yapınıza uygun olduğudur. Öncelikle ne yapacağını bilen bir firma için özel yazılım geliştirilmesi o firmaya daha esnek ve ucuz bir yapı sağlamaktadır. Bu açıdan incelendiğinde ERP sisteminiz için gerekli olan bilgilerin toplanması, geliştirilen yazılımın sadece o bilgileri kaydetmesi sağlanmalıdır. Bu metodoji yazılımın daha hızlı çalışması için en büyük argümanlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgi kirliliği dediğimiz tarz bilgiler yerine sistemin analiz edilip gerekli bilgilerin ERP sistemine kaydedilmesi gerekmektedir.

Otomasyon ve MES

Otomasyon dünyasında son zamanlardaki gelişmeler MES yazılımlarının artmasını ve otomasyon firmalarının bünyelerine aldıkları yazılım mühendisleriyle MES yazılımı geliştirmesini sağlamıştır. Tabii ki müşteriye özel geliştirilmiş MES yazılımları şu anda en popüler ve karlı yöntemlerden birisidir. Firmalar, SCADA’ların yeteneklerinin yetersiz olduğunu görüp, ayrı yazılımlar geliştirip ERP sistemiyle entegrasyonu sağlamaktadırlar. Bildiğimiz üzere dünyanın önde gelen yazılım devleri her geçen gün yeni platformlar geliştirmekte ve yazılımların kullanımını kolaylaştırmaktadırlar.

Özel geliştirilen MES yazılımı sadece ara bağlantıyı sağlamakla kalmayıp bazen görsel olarak operatörlere sistemini izleme imkanı da sağlamaktadır. Geliştirilen yazılım sistemin devamlı kontrolünü sağlayıp raporlamalar alıp, analizler yapılmasına imkan da sunmaktadır. Artık teknoloji web, mobil ve Windows ortamında çalışan yazılımlar aracılığıyla, 3G teknolojisinin sağladığı altyapı sayesinde cep telefonunuz ya da mobil bir cihazla da raporlamaları yapabilir konuma gelmiştir. Bu tarz yazılımlar tabii ki Microsoft.net gibi yazılım platformları ile geliştirilmekte ve hayal gücünüz ne kadar genişse yapabileceğiniz yazılımın özellikleri de o kadar gelişmektedir.

“SİSTEMİN ÇALIŞMASI KADAR YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNİN KALİTESİ DE ÖLÇÜLMELİ”

Türkiye’de özellikle otomasyon sektöründeki gelişmeler yakından takip edilmektedir.Yalnız bu konuda işveren firmaların daha bilinçli hale gelmeleri ve isteklerini dile getirmede yüklenici firmaların yol göstermeleri gerekmektedir. Özellikle yazılım mühendisliğindeki gelişmeler dikkate alındığında firmalar sistemin sadece çalışıp çalışmamasını kontrol etmektedir. Ama içindeki yazılım kalitesini denetleyen firma yok denecek kadar azdır. Bu sektörün giderek azalan kalifiye insan potansiyeline ve karlılığın düşmesine neden olmaktadır. Aslında işveren firmaların sistemin çalışması kadar yazılım mühendisliğinin kalitesini de bir şekilde ölçmesi gerekmektedir. Maalesef ülkemizde böyle bir disiplin halen oluşmamıştır. Umarım ki gelecek nesil yazılım firmaları bu misyonla hareket ederler.

“HEDEF, STANDARTLARI SEKTÖRÜN DEĞİL MÜŞTERİNİN BELİRLEDİĞİ BİR YAZILIM FİRMASI OLMAK”

Firmamız robotlu otomasyon yazılımları, MES yazılımı, raporlama yazılımları ve web-mobil yazılımlar konusunda faaliyet gösteriyor. Gündemimizde Microsoft.net temelli yazılımların endüstriye uygulanması üzerine seminerler vermek var. 8 Senelik bir firma oluşumuzdan dolayı hedefimiz öncelikli firmaları ve sektörü bilinçlendirmektir. Bu amaçla yaptığımız çalışmaları daha etkin pazarlama yöntemleriyle müşterilerimize sunmayı amaçlıyoruz. Sektörde yoksun olan özel yazılım mantığını yerleştirip standartları sektörün değil müşterinin belirlediği bir yazılım firması olmayı amaçlıyoruz.

OPC data logger uygulamaları için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir