OPC nedir?
OPC nedir? Endüstriyel otomasyon alanındaki ve diğer endüstrilerdeki verilerin güvenli ve güvenilir şekilde değişimi için birlikte çalışabilirlik standardıdır. Platform bağımsızdır ve birden fazla sağlayıcıdan gelen cihazlar arasında kesintisiz bilgi akışı sağlar. OPC Vakfı, bu standardın geliştirilmesi ve bakımından sorumludur.
OPC standardı, endüstri tedarikçileri, son kullanıcılar ve yazılım geliştiricileri tarafından geliştirilen bir dizi spesifikasyondur. Bu özellikler, Sunucuların ve Sunucuların yanı sıra İstemciler ve Sunucular arasındaki arayüzü tanımlar; gerçek zamanlı verilere erişim, alarmların ve olayların izlenmesi, geçmiş verilere ve diğer uygulamalara erişim de dahil olmak üzere.
Standart 1996’da ilk kez piyasaya çıktığında, amacı PLC’ye özgü protokolleri (Modbus, Profibus gibi) standartlaştırılmış bir arayüz olarak soyutlamaktı, böylece HMI / SCADA sistemlerinin, OPC, cihaza özel istekler için istekleri okur / yazar ve tersi. Sonuç olarak, bütün bir yazlık sanayii endüstrisi ortaya çıktı ve son kullanıcılar, OPC aracılığıyla kesintisiz bir şekilde etkileşim kuran en iyi ürünleri kullanarak sistemleri uygulamaya başladı.
Başlangıçta, OPC standardı Windows işletim sistemi ile sınırlıydı. OPC kısaltması, Süreç Kontrolü için OLE’den (object linking embedding) kaynaklanmıştır. Şu anda OPC Classic olarak bilinen bu özellikler, imalat, bina otomasyonu, petrol ve gaz, yenilenebilir enerji ve kamu hizmetleri dahil olmak üzere birçok sanayide yaygın bir şekilde benimsendi.
İmalat sistemlerinde hizmet odaklı mimarilerin kullanıma sunulması ile güvenlik ve veri modellemesinde yeni zorluklar ortaya çıktı. OPC Vakfı, bu ihtiyaçları karşılamak için OPC UA özelliklerini geliştirdi ve aynı zamanda, geleceğe yönelik, ölçeklenebilir ve genişletilebilir özellik açısından zengin bir teknoloji açık platform mimarisi sağlamıştır.
Bugün OPC kısaltması Açık Platform İletişimi(Open Platform Communications) anlamına gelmektedir.
Bunlar, pek çok üyenin ve diğer teknoloji organizasyonlarının (birlikte çalışmalar) birlikte çalışabilirlik platformu için OPC UA’ya yönelmelerinin nedenlerinden sadece birkaçı.
Daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Sanko Enerji Veri Toplama projesi için tıklayınız.