WinCC de raporlama
SCADA, geniş çerçevede bakıldığında izleme yazılımlarına verilen addır. İçeriğine bakıldığında ise çok kompleks yapılarla karşılaşılabilir. En basit uygulamadan en karmaşık uygulamalara kadar mantık aynıdır; “Sistemi izlemek ve kontrol etmek.” Bu tip programları aslında iki çeşit yolla geliştirmek mümkündür.
Birincisi; paket yazılım araçları: ICONICS, WINCC, WONDERWARE, INDUSOFT vb. Bu markalardan seçim çoğu zaman lisans ücretlerine bakılarak yapılsa da, lisans satıcılarının desteği, ürünün kolay kullanılabilirliği ve özellikleri, bazen de dünyadaki marka değeri ön plana çıkmaktadır. İkinci yol ise kendimiz geliştirmektir. Bu en meşakatli yol olarak gözükse de aslında en hızlı ve performanslı SCADA’ları, tag lisansları olmadan geliştirmek ve raporlamaları yapmak mümkündür. Burada dikkat edilecek husus; yapılacak SCADA’da sonradan bağımlı kalınmasıdır.
SCADA’nızı kendiniz yapın
Standart bir makine otomasyonu uygulamasında kendi SCADA’nızı geliştirmeniz binlerce Euro’nun Alman veya Amerikan şirketlerine değil, ülkemizde kalmasını sağlar. Bu tip SCADA’ların en büyük özelliği; yapılan programın büyüklüğünün maksimum 20MB’ı bulmamasıdır. Arka planda ise yazılımcının kalitesine göre 30MB bir RAM kullanımı veya daha düşük RAM kullanımı da mümkündür. WINCC gibi GB düzeyindeki bir SCADA ile aynı ekran görüntüsüne sahip bir yazılım daha düşük hardware seçenekleriyle çalışabilir. Bunun nedeni tabi ki paket ve özel yazılımın farklarıdır. Başka bir özelliği de web tarafında ve mobil cihazlar tarafındaki uygulamalarda da bu şansın yakalanabilmesidir. İşin teknolojik yönünün yanında maliyet kısmını incelemek de firmalar için önemlidir. Örneğin, 30 makinelik tesisin izleme yazılımını ele alacak olursak sipariş takibinin yapılması, ERP ile entegrasyon, makine başına raporlamaların yapılması, web üzerinden izlenmesi ve raporlanması gibi özellikler konulduğunda,
Alman veya Amerikan yazılım firmasından lisansları alındığında ve mühendisliği eklendiğinde firmaya sadece yazılım maliyeti 60bin Euro gelmektedir. Bu yazılım 3-4 aylık fulltime geliştirme ücreti ödenerek geliştirilebilir. Ayrıca bunun altyapısını oluşturduktan sonra bir sonraki projede bu maliyetler düşecek onbinlerce Euro Alman veya Amerikan firmalarına gitmeyecektir. En can alıcı nokta; raporlama yazılımlarıdır. Raporlama paket yazılımları en düşük maliyeti 9000-10000 Euro’lara gelmektedir. Bu tip sistemleri kurgularken kendi raporlama sistemini kurmak mümkündür. Özellikle OPC Server teknolojilerinin gelişmesi bu alanda yeni bir pazar açmıştır. Microsoft.net gibi önde gelen yazılımları kullanabilen yazılım firmaları kendi raporlama sistemlerini geliştirebilir ve ekstra maliyeti paket yazılımlara vermek zorunda kalmayabilirler.
Otomasyon firmaları yönünden bakılırsa bu tip özel projeler firmalarda çok sık olmamakla beraber kendi içlerinde bir yazılım mühendisi bulundurmak ve AR-GE’sine zaman ayırmaları imkansız gözükmektedir. Bu yönde çalışan özel yazılım firmaları ile partnerlik yapmak en akılcı çözüm olarak gözükmektedir. Özellikle MES ve raporlama alanındaki açıklık, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde gözler önündedir. Microsoft.net gibi platformları tam anlamıyla kullanabilen otomasyon sektörüne hizmet veren firmalar azınlıktadır. Almanya gibi ülkelere bakıldığında aslında bu tip uygulamalarda ciddi bir pazar dönmektedir. Özel yazılım geliştirmek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır, hem de Türkiye’de yıllardır söylediğimiz “Bilişim ile kalkınabiliriz” cümlesini desteklemektedir. Eğer otomasyon firmaları ve son kullanıcılar bu yöndeki seçimlerini en azından standart çözümlerde özel yazılım firmalarına verir veya içlerinde bir yazılım mühendisiyle çözümünü sağlarlarsa ülkemizin bu alanda gelişmesine önemli bir katkıda bulunmuş olacaklardır.
RBS Report nedir videomuzu izlemenizi tavsiye ederim!
Microsoft .net teknolojisi ile hazırlamış RBS Report özellikleri
• Excel raporları dizayn edip istenilen an tarih bazında sorgulayabilen.
• Analog verileri trend olarak tarih bazında sorgulanıp izlenbilir.
• OPC DataLogger paketi ile artık script yazmaya son verilir.
• Web arayüzü ile internet ve intranetten tüm raporlara ulaşın.
• Tüm opc server araçları ile çalışabilinir.
• Raporlarıda mail atma özelliği bulunur.
• SQL Server üzerinde veri depolanabilir.
Cloud Scada için tıklayınız.